A forgatás             

december 21, 2022

A tojásban lévő csíralemez letapadásának megakadályozása céljából a tojásokat időnként forgatni kell. (A tyúk is forgatja a csőrével és a lábával.)
A tojásokat a rácsról nem felemelve (egy apró rázkódás során is sérülhet az embrió), két mutatóujjunkkal (célszerű gumikesztyűt viselni, vagy frissen fertőtlenített kézzel nyúlni a tojásokhoz, hogy a kezünkön levő zsír ne zárja el a pórusokat) közrefogva könnyen át tudjuk forgatni.
Az utolsó 3 napban már nem kell forgatni, napközben egyszer néhány másodpercig szellőztessünk.  A forgatást mindig fokozott óvatossággal végezzük, az embrió érzékeny az ütődésre, rázkódásra!

A forgatás tehát nagyon fontos a keltetés folyamán, így garantálja a kiegyensúlyozott tápanyag felszívódást a fejlődő csibéknek.

A forgatás folyamata elősegíti az embrió vérereinek kialakulását, serkenti az anyagcserét. A tojásfehérje csak így képes felszívódni. Ha ez nem történik meg, a csibék sokkal gyengébbek lesznek, és a tojáson belüli elhalások aránya elérheti akár a 40%-ot is.

Abban az esetben, hogyha forgatómű nélkül Cleo keltetőgépet használunk, grafitceruzát használva, célszerű megjelölni a tojások mindkét oldalát: egyik részét egy R betűvel (Reggel), másik részét pedig egy E betűvel (Este) vagy O és X jelöléssel. Egy-egy nyíllal  jelölni kell a forgatás irányát (hossztengelye körül fél fordulattal) . Van, aki meg is számozza a tojásokat (ha több helyről kerültek beszerzésre, meg lehet őket különböztetni).

Az első két napon a tojásokat nem kell forgatni, a harmadik naptól kezdve,  tizenkét óránként kell megfordítani őket 180 fokban.

A tizennyolcadik naptól már nem kell forgatni őket, ugyanis a csibe ebben az időszakban elkezdi felvenni a keléskori pozícióját.

Forgatóművel rendelkező Cleo keltetőgépek esetén a tojásokat a hegyes végükkel lefelé kell betenni a tartóba! Ha nem így kerülnek a forgatóműbe a tojások, a csibe nagy valószínűséggel rossz fekvésű lesz, kelés közben nem a légkamra irányában töri fel a hártyát, ezért nehézkes lesz átállnia a tüdőlégzésre, ha ki is kel, sokkal gyengébb lesz.

Ha nem automatizált, a forgatást a harmadik naptól kell elkezdeni! Naponta kétszer, egyik oldalról a másikra (tehát jobbról balra, esetleg balról jobbra) lehet fordítani a tojásokat, a Cleo keltetőgép oldalán található karral.