A keltetési hőmérséklet             

december 19, 2022

A keltetés első felében az ajánlott hőmérséklet 37,8-38 C fok, a második felében 37,5 C fok, a bújtatás alatt 37,2 C fok!
Keltetés közben, egy tyúktojás, 37-38°C hőmérsékletet igényel. Mielőtt betennéd a tojásokat, melegítsd elő a keltetőt, legalább 24 órával, ebben az időszakban érdemes ellenőrizni, hogy a készülék megbízhatóan működik-e, esetleg egy második hőmérő belehelyezésével.

A folyamat első tíz napján, a Cleo keltetőgépet 37.8°C-ra kell állítani. A Cleo keltetőgépeknél a motor dobozának oldalán (a + és – jel alatt van egy csavarfejnyi rés), egy kis csavarral lehet szabályozni. Egy kisebb csavarhúzóval egy kicsit lehet tekerni a megfelelő irányba. Kalibráláskor, segédeszközként, érdemes egy biztosan pontos  második hőmérőt használni!

A fejlődő csibe, anyagcseréje során, úgynevezett tojáshőt termel, ami az idő előrehaladtával egyre növekszik. Emiatt, a tizenegyedik naptól, a hőmérsékletet át kell állítani 37-37.5°C-ra. Az utolsó két napban, az ideális hőmérséklet 36.8-37.2°C, ebben az időszakban a kotlós is gyakrabban szellőzteti a tojásokat, gyakran csak áll a tojások felett. A korai illetve a késői tojások, ezen felül az idős tyúkok és bizonyos, hústípusú fajták kicsivel magasabb hőmérsékletet kívánnak, ezért a nem fix értékeknél a nagyobbat kell választani!

A hőfok hatással van a csibék kelési idejére. A 38.9°C-ra kalibrált keltetőben 19 nap és 12 órára; az optimális 37.8°C-on 20 nap és 5 órára; az alacsonyabb 37.2°C esetén 20 nap és 20 órára; a 36.7°C-os környezetben 21 nap és 15 órára; 35.6°C-ra állított gépben 23 nap és 15 órára érkeznek a csibék. A 40°C feletti és a 34.5°C alatti érték halálos az embrió számára.

A túl magasra állított hőmérséklet következménye, hogy kisebb csibék kelnek ki, mivel több a héjon át kipárolgott nedvesség mennyisége. Az optimálisnál alacsonyabb hőmérsékleten, a kevesebb vízveszteség miatt, “puha” csirkék bújnak ki, amik lehet, nem a jó pozícióban feküdnek a tojásban. Mindkét esetben, kikelés után megnőhet az elhullások kockázata.