A keltetésre kiválasztott tojások minősége               

december 14, 2022

A termékenységet döntően a fajta örökletes tényezői, a tojóállomány és a kakas kora határozzák meg.  (Ha saját termelésű tojást keltetünk, a tyúkok közt legyen kakas is, 10-15 tyúkhoz 1 kakas az ideális arány) Keltetéshez 10 napnál frissebb, 10-20 °C között tárolt tojásokat használjunk. Védjük a kiszáradástól, ne tároljuk huzatos helyen, legcélszerűbb tojástálcákon, hegyes végükkel lefelé berakva tárolni (felül is legyen tojástálca). Ajánlott relatív páratartalom 60-70%.
A keltetésre szánt tojások ne legyenek 10 napnál idősebbek.
A tojás alakja, nagysága is jelentőséggel bír, deformált, túl kicsi vagy túl nagy tojás rosszul kel. A tyúktojás alakja (a tojás hossza osztva a szélességével) 1,25-1,4 közötti, súlya 50-65 gramm közötti esetben legjobb a kelési százalék.  
A tojás felülete tiszta legyen, szennyezett, sérült, repedt tojást keltetésre ne használjunk! Lámpázással ellenőrizzük a kelés folyamatát. Először a 6-7. napon, majd a 15-16. napon lámpázzunk, a befulladt tojásokat vegyük ki.
Keltetésre legjobbak a 2-3 éves tyúkok 55-60 grammos tojásai.
Keltetés előtt lámpázzuk meg a tojásokat, sok hiba már ilyenkor is kiszűrhető (pl. a héjon hajszálrepedések vannak, a légkamra elhelyezkedése rossz, stb.). Ha a keltetésre szánt tojások átvilágításakor a tojás sárgájának külső szélén jól látható egy sötét pont (ez a csírakorong), a tojás nagy valószínűséggel termékeny. A keltetőbe berakott tojások javasolt lámpázási ideje: 6 – 7 – 12 – 14. nap, a második lámpázás a 18-19. napon is megtörténhet.

A terméketlen tojások teljesen átlátszók. Termékeny tojásnál a 6-7. napon bab-nagyságú sötétebb foltot látunk, melyből a vérerek mintegy sugárszerűen ágaznak ki. Elhalt tojásnál a halványan sötét folt ide-oda szabadon úszkál, vérhálózatot nem, esetleg egy-két kis véreret látunk, ezek azonban nem mozdulnak, hanem a tojáshéj belsejéhez tapadnak. Az elhalt tojás hamar lehűl, míg az élő embriót tartalmazó meleg tapintatású.