Bújtatás, kikelés

január 30, 2023

A tizennyolcadik nap végére 36.8-37°C és 70-75% páratartalom van a keltetőben. A tojások az utolsó lámpázáson is átestek , a forgatóműből (amennyiben a Cleo keltetőgépünk rendelkezik ilyennel)  ki lettek szedve, utoljára hűtöttük és forgattuk a tojásokat.

A tizenkilencedik nap estéjén már lehet hallani a tojásokban a csibék kaparászását, halk csipogását. Áttörték a belső héjhártyát, tüdővel lélegeznek.A huszadik nap már kiütik a csőrükkel a tojások héját. A kiütést követő tíz-tizenhat órán belül körbeszelik a tojáshéjt, és kikelnek. Ilyenkor még vizesek és nagyon érzékenyek a hidegre, ezért kikelés után még a meleg keltetőben kell hagyni őket, hogy száradjanak!

Öt-hat óra alatt megszárad rajtuk a pihe. A huszadik nap estéjén már fel szabad nyitni a keltetőt. Ha van már benne kikelt csibe, elő kell készíteni a helyet nekik! Egyelőre tápra és vízre nincs szükségük, mert első nap a hasüregbe raktározott szikből táplálkoznak.

Amelyik tojás a 21. napon sem kelt ki, úszópróbával ellenőrizhetjük, él-e benne a csibe. A tojást 2-3 percre langyos, kb. 40 ºC-os vízbe tesszük, ha a csibe él, a tojás a felületen úszik, mozog, ha nem, a tojás elmerül.
Egy “fészek” tojásainak kikelési időtartama általában 3-6 óra, de ez akár 24 órán keresztül is elhúzódhat.