Keltetés után

január 30, 2023

A frissen kikelt csibék felnevelése alapos előkészületet igényel. Fontos, hogy a keltetőgépből tiszta kartondobozba tegyük őket, később, amikor a tartásukra kijelölt helyiségben szabadon engedjük őket, akkor a padló is tiszta és meleg legyen, a helyiség huzatmentes, de szellőztethető, mert néhány nap elteltével a friss levegő is fontos a fejlődésükhöz.

A fűtést leggyakrabban infralámpákkal optimális megoldani, azonban érdemes figyelembe venni, hogy az infralámpák csak kis területet tudnak kifűteni, 50 csibénként érdemes 1-1 lámpát kihelyezni.

A csirkék kihelyezése előtt legalább 12 órával érdemes elkezdeni a helyiség fűtését, mert könnyen fel tudnak fázni. Az ideális alom számukra a forgács és a fűrészpor, a papír, a kartonpapír vagy a szalma nem megfelelő, mert sérülést okozhat a csirkéknek.

Az első néhány napban, a csibéknek nagyon magas, akár 35°C-os melegre van szükségük. Miután kikelt az összes, legalább egy napot kell hagyni őket egy kartondobozban erősödni.

A csirke táplálékát a kikelés utáni első 24-36 órában a sziktömlő biztosítja, ez után a csirkéket külön etetjük. A naposcsibe első etetése a 2. életnapon a következőkből állhat: apróra darált, kiszitált kukorica-, búza-, zab-, árpadara, köles, ezeket a 3-4. naptól összekeverhetjük apróra darált főtt tojással, tehetünk hozzá fölözött tejet is. Fontos, hogy a fölözött tejet mindig friss vagy alvadt állapotban adjuk!

A vizet előre ki kell készíteni, hogy kellően fel tudjon melegedni. A hideg víz árthat a frissen kikelt csibéknek.
Az első héten az étrendből ne hiányozzanak a tejtermékek (tej, túró, aludttej), ezek nemcsak a fehérjék miatt fontosak, étrendi hatásuk is jó. Ha tejterméket használunk, az adagot csak frissen szabad készíteni és csak kisebb mennyiséget, annyit, hogy el is fogyjon.

A 2. héttől növelhetjük a magvak arányát. Figyeljük az állatokat! Ha a legelőről vagy a kifutóról teli beggyel térnek haza, akár semmit ne adjunk nekik, de ha nem, magvakat kaphatnak, a 2. héttől kezdve már zöldet és nedvdús takarmányt is adhatunk, a lágyeleséghez kevert reszelt sárgarépát, vagdalt csalánt, zöldlucernát. A 2-4. héten növelhetjük az apróra szecskázott zöldek arányát, főként akkor, ha a kifutó kopár, nincs növénnyel borítva. 6 hetes életkortól már nem szükséges megdarálni a magokat, legfeljebb a kukoricát daráljuk le durvára.

Az etetések száma: az 1-2. héten naponta 6-szor, a 3-5. héten naponta 5-ször, az 5-8. héten naponta 4-szer etetünk. Az önetetőből való etetés kényelmesebb, de ilyenkor egy kis vályúban apró szemű kavics mindig legyen a csirkék előtt!

A sikeres keltetés után a Cleo keltetőgépet alaposan ki kell mosni, fertőtleníteni, és a dobozában, tiszta, szobahőmérsékletű helyen kell tárolni a következő keltetésig!